Evenementen

Kom je ook kijken bij een van onze evenementen?

Manege Hillegersberg organiseert regelmatig kampen, feestjes en natuurlijk ook wedstrijden. Wil je meer weten over deze evenementen? Lees dan hieronder verder, misschien zit er iets voor jou tussen. 

AGENDA

November 2018

za 17 nov   Skippy middag
zo 18 nov   RCR wedstrijd volwassenen

zo 25 nov   RCR F1 - F4 wedstrijd

 

December 2018

zo   2 dec   Manege Sinterklaasfeest

zo   9 dec   KNHS wedstrijd

za 15 dec   Kerst party
zo 16 dec   RCR Clubkampioenschappen

 

Januari 2019

zo   6 jan   Nieuwjaarsreceptie

zo 13 jan   KNHS wedstrijd

zo 20 jan   Jip middag

zo 27 jan   RCR wedstrijd F5 en hoger

 

Februari 2019

(volgt)

Show 2014: Manege Hillegersberg Got Talent

Ponykampen

Manege Hillegersberg organiseert in de zomervakantie ponykampen voor alle kinderen die bij ons op de manege rijden. Deze ponykampen zijn verdeeld in een ponykamp voor jongere kinderen van 7 t/m 12 jaar en het kamp in Drenthe voor de wat oudere en gevorderde ruiter. 

Ponykamp op de manege
In de zomervakantie organiseren we ponykampen voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Er zijn drie soorten ponykamp. Het eerste ponykamp duurt een week die begint op maandagmorgen en eindigt op vrijdagavond .Het dagprogramma van deze week is van 9.00 uur tot 19.00 uur, dus eten doe je gezellig bij ons op de manege. 

Wat ga je in zo’n week van het eerste ponykamp allemaal doen ? 
Natuurlijk gaan we elke dag ponyrijden, en niet alleen maar in de bak maar ook in het naastgelegen Bergse Bos. Verder doen we allemaal leuke spelletjes met en zonder pony’s zoals een speurtocht, 6-kamp en een pony-versierwedstrijd. 

De week eindigt op vrijdagmiddag met een uitvoering. Dan kun je de hele familie laten zien wat je allemaal al geleerd hebt.

Jeugd Ponykamp
In de tweede week van de zomervakantie hebben wij een jeugd ponykamp. Dit kamp is voor de ruiters die ook graag wat meer willen leren, maar die nog te jong zijn om mee te gaan naar Zeeland.

In deze week ben je er elke dag van 09.00 tot 19.00 uur en eet je ook 's avonds op de manege. Op donderdag blijven we zelfs een nachtje slapen! Verder gaan wij deze week lekkere lange buitenritten maken, waaronder een picknickrit. Ook staat op het programma het rijden van dressuur- en springlessen, theorie over pony/paard en een bosspel in de avond. We sluiten de week af met een verrassing. Voor dit kamp moet je in het bezit zijn van je Skippy 1 diploma.

Mini ponykamp

In de derde week van de zomervakantie is het mini ponykamp, dat drie dagen duurt. Het programma is in deze week iets korter, namelijk van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens het mini ponykamp, waar geen minimum leeftijdsgrens voor geldt, gaan we ons op allerlei leuke manieren vermaken met paarden en pony's.

Ponykamp Drenthe 
Rijd je al wat langer paard en ben je ouder dan 12 jaar ? Dan mag je mee naar het heuse ponykamp in Drenthe. Deze week begint op zondagmiddag, dan vertrek je richting Drenthe. In deze week ga je heerlijk rijden, onder meer in de bossen. Bovendien worden nog veel meer leuke dingen georganiseerd, zoals een nachtwandeling, dierengeluidenspel en veel meer. Op zaterdagmorgen loopt deze week ten einde en gaat iedereen weer richting huis. 

Vroeger was het ponykamp in Zeeland.  
Kijk naar het filmpje van de galop op het strand

Rengalop Zeeland 2007

Instructieweek

Voor volwassen gevorderde ruiters organiseert Manege Hillegersberg ieder jaar in de zomer een instructieweek. Je kunt hieraan deelnemen na overleg met de instructie.

De week is van maandag tot en met vrijdag. Bijna iedere dag worden twee intensieve rijlessen gegeven. Daarnaast worden gastsprekers uitgenodigd en krijg je een workshop. Vaak vindt ook een excursie plaats. De sprekers, het onderwerp van de workshop en de excursie verschillen ieder jaar maar het is altijd zeer leerzaam! Zo hebben een paardenvoedingsdeskundige, een hoefsmit en een zadelmaker over hun vak verteld, zijn workshops gegeven over zit en houding met behulp van een flexchair, over het natuurlijke gedrag van een paard en over het beoordelen van het exterieur van een paard en hebben excursies plaatsgevonden naar Academy Bartels, de stal van Frenk Jespers en een hengstenshow. 

Afhankelijk van de mogelijkheden en de belangstelling worden in de loop van het jaar nog kortere instructieweken of masterclasses georganiseerd (bijvoorbeeld in de herfst- en kerstvakantie). 

Buitenritten

Manege Hillegersberg ligt op een prachtige locatie in het Bergse Bos. Deze locatie biedt de ruiter vele mogelijkheden om heerlijk buiten te rijden. Daarom organiseert Manege Hillegersberg verschillende keren per jaar buitenritten waarbij je als ruiter en paard heerlijk kunt genieten van wat het Bergse Bos te bieden heeft. 

Niet alleen wordt soms tijdens een groepsles buiten in het bos gereden, Manege Hillegersberg organiseert ook bijzondere buitenritten. Wat dacht je ervan vroeg je bed uit te komen voor een heerlijke "Dauwtraprit" of Koninginnedag te vieren in stijl te paard of een rit te maken met een lekkere picknick onderweg. 

Bij deze 3 uur durende ritten kunt je genieten van de omgeving, van de gezelligheid met de andere deelnemers en van je paard. Duurt 3 uur je echt te lang? Manege Hillegersberg organiseert ook meerdere keren per jaar kortere ritten variërend van 1,5 tot 2,5 uur. 
Let op: Je kunt je alleen opgeven voor deze buitenritten als je lid bent van onze manege.
We verhuren géén manegepaarden voor individuele buitenritten! 

Kinderfeestjes

Is je zoon of dochter pas jarig geweest of wordt hij of zij binnenkort jarig, dan biedt Manege Hillegersberg de mogelijkheid voor een uniek kinderfeestje. 

Je zoon of dochter mag zijn / haar (maximaal 11) vriendjes en vriendinnetjes meenemen om kennis te maken met pony-/paardrijden. Ze krijgen een halfuurtje spelenderwijs les op een echte pony en leren daarbij enkele beginselen van het paardrijden. Natuurlijk zorgen wij voor goedgekeurde caps. Na het rijden kunnen de kinderen genieten van een patatje met wat lekkers en natuurlijk iets te drinken zodat ze even de spanning van het rijden van zich af kunnen schudden. Kortom, een leuke middag waarbij kinderen kennis kunnen maken met de leuke aspecten van het paardrijden. 

Kinderfeestjes worden alleen georganiseerd voor kinderen die rijden op Manege Hillegersberg.

Skippymiddagen

Hoera, ik ben een Skippy Ruiter!
 
Na de stap/draf lessen gaan de ruiters over naar een beginnersles van één uur.
Deze lessen zijn meestal om 16:00 uur en maandag ook om 17:00 uur. Op zaterdag is de beginnersles om 13:00 uur en om 15:00 uur. Ruiters in de beginnerslessen noemen wij Skippy ruiters, vernoemd naar één van de oudste pony’s van onze manege: Skippy. Nu mag je meedoen aan de Skippy middagen.
 
Wat ga je leren op deze extra middagen?
 
Op- en afzadelen; dit ga je nu zelf leren. Tot nu toe werd je pony opgezadeld of liep al in de les ervoor. Vanaf nu wordt dit wordt allemaal een beetje anders. Als beginnende ruiters ga je nu zelf leren opzadelen, met een beetje hulp van ons natuurlijk. Daardoor moet je op tijd op de manege zijn om je pony te poetsen en op te zadelen. Dit hoort bij het rijden. Op deze manier krijg je een band met je pony en leert hij jou en beetje kennen. Jullie zijn gaan ponyrijden omdat je pony’s zo leuk vind.
 
Op- en afstijgen; goed op- en afstijgen moet je leren zonder hulp van anderen, dus dat gaan we oefenen.
 
We gaan jullie voorbereiden om een wedstrijd te rijden, te beginnen met een F1 proef. Daarom leren wij jullie alles wat je moet weten over het rijden van een wedstrijd. Zoals: Hoe maak ik mijn pony nou zo mooi? En wat moet ik aan? Hoe schrijf ik mij in? Enzovoort.
En als afsluiting van de Skippy middag rijden jullie een echte F1 proef. Het wedstrijdtenue is een rood manege T-shirt of sweater, witte handschoenen, rijbroek, cap en rijlaarzen.
Tenslotte leer je natuurlijk in de les nog wat theorie. Bijvoorbeeld: Hoe heten de onderdelen van een zadel? Hoe moet je een gebroken lijn rijden? Enzovoort. In de beginnersles leer je nu ook galopperen, eerst met wat hulp en daarna alleen.
 
Wanneer zijn de Skippymiddagen? En wat als ik niet kan?
De Skippymiddagen voor dit seizoen staan op de agenda.
 
Dus in dit eerste jaar heb je 3 Skippymiddagen op zaterdagmiddag van 16:30 - 18:00 uur. We vertellen je van alles en we gaan ook de bovenstaande dingen oefenen. Jullie ouders zijn hierbij van harte welkom! Als je op deze dag erbij bent krijg je een mooi diploma om iedereen te laten zien wat je allemaal geleerd hebt. Je moet alle drie de Skippydiploma’s hebben om mee te mogen doen aan de wedstrijd en om verder te kunnen in het 2e jaar van de beginnersles.
 
Kun je een keertje echt niet, dan mag je het inhalen op de inhaalochtend. Meldt dit wel op tijd via een mailtje aan Franny (info@manegehillegersberg.nl)
 
Er valt nog een heleboel te leren zoals je ziet! Maar je wordt echt niet zomaar in het diepe gegooid hoor! Er zijn altijd mensen op stal die je willen helpen als je erom vraagt,
Dus vraag het gerust als je iets wilt weten of als er iets niet lukt. Ook kun je het vragen aan de instructrices, want zo hebben we het allemaal moeten leren!
 
Veel plezier!!

Clinics

Naast de bestaande evenementen organiseren wij ook regelmatig clinics met verschillende thema’s.

Zo hebben we een hele leuke gehad over manegepaarden en hun karakters. Maar ook over de houding en zit van de ruiter. Houd dus de website in de gaten voor komende clinics. 

Carrouselrijden op Manege Hillegersberg

Carrousel rijden wordt gedaan door een twaalf of zestien ruiters die zelfgemaakte figuren rijden op muziek. Carrouselrijden doe je in teamverband, niet alleen met je paard maar ook met andere ruiters en de commandant, een echte teamsport dus. 

Onze manege heeft al vele jaren carrouselgroepen, een ponygroep "Kids Manege Hillegersberg" en een paardengroep, "Vrijdagavond Carrouselgroep Manege Hillegersberg". Vanaf 2008 hebben we een nieuwe ponygroep, de "Kids Junior Manege Hillegersberg". Van 2009 tot 2014 zijn de "Kids" en de "Vrijdagavond carrousel" bijna altijd Nederlands Kampioen geworden! Dat wordt je niet zomaar, zoals bij alle teamsporten gelden er ook bij carrouselrijden bepaalde regels. 

Regels carrouselrijden: 

 • Vanaf oktober t/m mei moet de groep, iedere week, zoveel mogelijk compleet zijn. Daarom worden er reserve ruiters gevraagd die invallen op het    moment dat er iemand uitvalt, zodat de groep steeds uit een vast aantal ruiters bestaat. Dit betekent dat de vaste carrouselruiters iedere week hun les laten afschrijven op de kaart, ook als een invaller rijdt (dus ook in de vakanties). De reserveruiter betaalt alleen een bijdrage.
 • De Nederlands Kampioenschappen worden in de maanden mei en juni verreden. Er wordt gevraagd rekening te houden met het plannen van vakanties, zodat iedereen zoveel mogelijk aanwezig is. 
 • Iedere carrouselruiter is verplicht buiten de carrouselles, ook een dressuurles per week te volgen, om het rij niveau op peil te houden. 
 • Het paard of de pony waar je op rijdt wordt in overleg met de commandant bepaald en staat niet vast voor de hele periode. 
 • Gaat de groep aan wedstrijden deelnemen, wordt er aan iedere ruiter een bedrag gevraagd om mee te delen in de kosten (vervoer paarden, inschrijfgeld, dezelfde dekjes enzovoort.) 
 • Iedereen is zelf verantwoordelijk voor een geldig Ruiterpaspoort die je op de wedstrijddag mee moet nemen, maar ook een witte rijbroek, een goed rijjasje met rode voering en een fluwele kraag en een goede Harry’s Horse Cap. 
 • Iedere ruiter is onderdeel van een team en moet zich ook als zodanig gedragen, teamspirit! 

Manege's die mee willen doen aan de Nederlandse Carrousel Kampioenschappen georganiseerd door de VCN, moeten lid zijn van de FNRS en de VCN. Dit jaar doet onze manege met alle drie de groepen mee!

FNRS proeven
 
Wedstrijden rijden 
Wanneer kan dat?
 
Als je ongeveer een jaartje (en in een uurs-les) rijdt zijn de meeste ruiters en amazones toe aan hun eerste wedstrijd.

Hoe gaat dat?
De eerste wedstrijd mag je altijd gewoon rijden om te kijken of je het wel leuk vindt. Wel moet je eerst aan jouw instructeur of instructrice vragen of hij/zij ook denkt dat je dit al kunt gaan doen. Want je moet dan wel helemaal zelf je pony of paard door de rijbaan kunnen sturen (en dat valt soms best wel eens tegen). Als jouw instructeur / instructrice zegt dat je dat wel kunt dan moet je de volgende dingen weten.
 
FNRS-ruiterpaspoort
Heb je al een ruiterpaspoort?  Deze moet je hebben om de wedstrijden te mogen rijden. Wij schrijven de wedstrijden in het paspoort op en hebben jouw ruiterpaspoortnummer nodig om eventueel diploma’s aan te kunnen vragen. Overigens moet je sowieso al een ruiterpaspoort hebben, als je op de manege rijdt. Heb je nog geen ruiterpaspoort dan kun je deze aanvragen aan de bar.
 
Inschrijven
Heb je een ruiterpaspoort dan moet je het prikbord bij de kantine in de gaten houden. Daar hangen wij de inschrijflijsten voor de wedstrijden op. Op de agenda aan de deur bij de bar kun je zien wanneer er wedstrijden zijn. In principe begin je altijd in de F1, alleen in overleg met de instructie of met iemand van de wedstrijdcommissie, kun je hoger beginnen (dit moet je er dan wel bij vermelden). Je moet jouw naam en de namen van 3 pony’s (of paarden) opgeven waar je op zou willen rijden en de proef die je moet rijden. Vanaf de donderdagavond voor de wedstrijd hangen wij de startlijst op en daar staat dan op hoe laat de proeven beginnen, de volgorde van de starts en op welke pony (of paard) jij zit.
 
De wedstrijddag
En dan de wedstrijddag. Wat moet je allemaal doen op zo’n dag?
Je moet zeker een uur tot anderhalf uur voordat je moet rijden aanwezig zijn want je moet natuurlijk je pony (of paard) mooi maken (poetsen, eventueel vlechtjes maken in de manen en de staart uitpluizen, noem maar op). Bij aankomst meld jij je bij het wedstrijdsecretariaat in de kantine, zodat het secretariaat weet dat je er bent. Bij dit secretariaat dien je ook het startgeld te betalen. Je moet voor de wedstrijd een wit schabrak onder het zadel doen (in plaats van de gewone manege schabrakken). De witte schabrakken zijn aanwezig op de wedstrijddag. Je kunt hier om vragen bij het wedstrijdsecretariaat.
 
Kleding
Wat moet je voor kleding aan op een wedstrijd? De eerste keer mag je gewoon de kleding aan waar je normaal mee rijdt, als er maar geen loshangende delen zijn. Uiteraard moet je wel rijlaarzen aan, een cap (zwart of donkerblauw) op en handschoenen aan. De eerste wedstrijd kun je ook gebruiken om te zien of je het wel leuk vindt. Vind je het leuk en wil je doorgaan met de wedstrijden dan moet je de volgende wedstrijd in tenue komen. We hebben er twee, een clubtenue en een officieel wedstrijdtenue. Drie dingen zijn bij beide tenues hetzelfde en verplicht: zwarte rijlaarzen, cap (zwart of donkerblauw) en witte handschoenen.
 
Clubtenue:
 • Manegetrui met daaronder een wit T-shirt, wit poloshirt of een wit shirt met een colletje
 • Witte, beige of zwarte rijbroek
Officieel wedstrijdtenue:
 • Witte of zwarte rijbroek
 • Zwart rijjasje
 • Witte blouse
 • Plastron met speld
Als je lang haar hebt, moet je dit in een staart of vlecht doen (moet normaal met rijden ook). Je kunt eventueel ook je haar in een haarnetje of strik doen.
 
Tijdens een proef
Je begrijpt dat iedereen evenveel recht heeft om rustig zijn of haar proef te rijden. Dit betekent dat het op stal rustig moet zijn (is ook wel zo prettig voor de pony’s en paarden) en dat je tijdens een proef niet de tribune op mag lopen. Tussen de proeven door heb je daar de gelegenheid voor. Op stal geldt dat alleen degene die als eerstvolgende aan de beurt is in de gang klaar mag staan.
 
Klaar met je proef
Nadat je je proef gereden hebt, zet je jouw pony (of paard) weer netjes op stal. Wanneer er niemand meer na jou op de pony (of het paard) moet rijden, moet je de vlechtjes (wanneer je deze gemaakt hebt) er uit halen en het tuig terughangen in de zadelkamer. De witte schabrakken kun je in de zadelkamer neerleggen. Wanneer je dan klaar bent, is het waarschijnlijk al bijna tijd voor de prijsuitreiking, dit doen we altijd in de kantine. Bij de prijsuitreiking moet je verschijnen in je wedstrijdtenue en krijg je natuurlijk te horen hoeveel punten je hebt gehaald en of je misschien door kan naar de volgende proef (F2 of hoger).
 
Theorie
Om beter te leren pony- of paardrijden, moet je ook wat weten over de pony of het paard zelf en andere dingen die daarmee te maken hebben.
 
Hoe zit een hoofdstel in elkaar of waarom rent een pony weg als hij of zij schrikt?
Deze theorie wordt ook gevraagd bij de diploma proeven F2, F4, F6, F10. Bijvoorbeeld bij de F2 gaat de theorie over de manegefiguren. Wanneer je theorie-examen moet doen, krijg je een blaadje waarop 10 vragen staan. Hiervoor geldt dat je maximaal 3 fouten mag hebben!! Heb je meer fouten dan zak je in ieder geval voor je diploma (al heb je met rijden nog zoveel punten).
 
Hoe kun je door naar een volgende proef?
Als je 210 punten of meer hebt gehaald, heb je een promotiepunt (kortweg pp). Vanaf de F2 moet je ook theorie gaan doen en kun je een diploma halen. Het FNRS-boek met alle theorie en proeven kun je kopen aan de bar. Een klein overzicht van de proeven, de theorie en hoeveel pp’s je nodig hebt om door te kunnen gaan naar een volgende proef, geven wij hier.
 
De F1 en F2 zijn stap/draf proeven. Hierin wordt dus nog niet gegaloppeerd. Bij de F1 is geen theorie, bij de F2 wel. Voor de F1 en F2-proeven geldt dat je 1 pp nodig hebt om door te kunnen gaan naar de volgende proef. Vanaf de F3 wordt er ook gegaloppeerd in de proeven en moet je 2 pp’s hebben om door te kunnen naar de volgende proef. Bij de tweede keer F4 en F6 moet er weer theorie gedaan worden en kun je weer een diploma halen. Vanaf F9 moet je 3 pp’s halen om door te gaan naar de volgende F-proef.
 
Wie organiseert de wedstrijden?
De manege zelf organiseert geen wedstrijden, dat doet de RCR, de vereniging binnen de manege. De vereniging “huurt” bij een wedstrijd de pony’s en paarden van de manege. RCR staat voor Ruiter Club Rotterdam en de vereniging bestaat al sinds 1951.
 
Wij hopen je met deze informatie genoeg uitleg gegeven te hebben over de wedstrijden en hopen je op de wedstrijden te gaan zien. Voor eventuele vragen kun je altijd nog terecht bij de instructie of iemand van het RCR-bestuur.