Paardrijden

Kom ook paardrijden bij Manege Hillegersberg

Paardrijden is voor jong en oud en draait allemaal om plezier. Heb je nog nooit paard gereden of ben je al vergevorderd? Geen probleem bij Manege Hillegersberg is iedereen welkom. Wij zijn een vijf sterren manege die kwaliteit en veiligheid waarborgt en wij onderscheiden ons hiermee ook van andere maneges. Kortom om lessen te volgen en/of je ruiterspas te behalen ben je bij Manege Hillegersberg aan de rand van Rotterdam aan het juiste adres.

Kennismaking

Je bent helemaal verliefd op pony's en paarden en je wilt graag leren rijden, dan ben je bij ons aan het goede adres. Iedereen die zich bij ons aanmeldt nodigen we uit op een kennismakingsgesprek. In dit kennismakingsgesprek krijg je een rondleiding op het bedrijf en wordt er een heleboel uitgelegd. Ook wordt de eerste afspraak gemaakt om te komen rijden, als dat al mogelijk is. Op deze manier kun je al je vragen stellen en direct antwoord krijgen, wel zo makkelijk. 

Hoe kun je je aanmelden voor een kennismakingsgesprek? 

Wanneer je erover denkt bij ons te komen rijden, kun je jezelf aanmelden voor een kennismakingsgesprek op maandag t/m vrijdag tussen 12 en 13 uur. Wil je je ouders of andere belangstellenden meenemen, dan kan dat gerust. Iedereen is van harte welkom. 

Wat wordt er allemaal besproken? 

Behalve de rondleiding worden ook de huisregels van de manege besproken zoals: 

 • Iedereen die bij ons wil komen rijden vragen wij lid te worden van onze manege d.m.v. het manegelidmaatschap. Dit moet jaarlijks worden verlengd en een maand van tevoren worden opgezegd als je niet wil verlengen. Hiervoor vul je een lesovereenkomst in tijdens het kennismakingsgesprek. 
 • Iedereen die lid wordt krijgt het Ruiterpaspoort via de post thuis gestuurd. Daarmee kun je deelnemen aan alle FNRS/KNHS ruiteropleidingen zoals, F-proeven, vaardigheids-en springproeven, CBR Buitenrijden enzovoort. 

Wil je het Ruiterpaspoort opzeggen, dan moet je dit zelf doen bij de FNRS, zie website www.ruiterpaspoort.nl 

 • Iedereen krijgt een inlogcode zodat je op de website in het ledenmenu kan, met allerlei nuttige en leuke informatie. 
 • De eerste les, een proefles, wordt gratis aangeboden door de manege. 
 • Alle financiën worden achter de bar geregeld. Ook alle vragen kunnen daar gesteld worden. Je kunt ook bellen: Maandag t/m vrijdag van 12 tot 13 uur.
 • Kleding: veiligheidscap is verplicht, rijbroek en rijlaarzen worden geadviseerd. De eerste lessen is het ook toegestaan met een makkelijk zittende broek en stevige, hoge schoenen/laarzen met weinig profiel en met een klein hakje te rijden. Als het maar veilig is en niet te bloot. 

En nog veel meer!

Ruiterpaspoort

Onze manege is aangesloten bij de FNRS, de brancheorganisatie voor ruitersportcentra. Alle aangesloten bedrijven moeten aan minimumeisen voldoen en worden daar ook eens in de twee jaar op gecontroleerd. 

Dat wil zeggen dat wij in het bezit moeten zijn van het Veiligheidscertificaat en dat alle ruiters in het bezit zijn van het Ruiterpaspoort. Dat houdt in dat wij werken met gediplomeerde instructeurs, met goed paardenmateriaal en goed harnachement. 

Maar ook dat wij ruiters een goede ruiteropleiding kunnen bieden, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Alle opleidingen worden bijgehouden in het Ruiterpaspoort, een erkend document in heel Nederland. 

Op Manege Hillegersberg wordt iedereen lid van de FNRS d.m.v. het Ruiterpaspoort en van de onderlinge rijvereniging RCR/Cavalcade. Het lidmaatschap hiervoor kost voor de jeugd € 35 per jaar en voor volwassenen € 50 per jaar. 

Je eerste les

Eindelijk is het zover……je eerste rijles! Misschien heb je nog nooit eerder op een paard of pony gereden, of ga je het na een lange tijd weer voor het eerst proberen. De eerste rijles is altijd weer spannend! 

Hier een paar tips: 

 • Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent, zeker een half uur van tevoren. 
 • Meld jezelf aan de bar, daar kunnen ze je verder op weg helpen. 
 • Rijkleding is niet direct noodzakelijk, maar zit wel veel fijner en is ook veilig. Zeker in het begin kun je wel wat hulp gebruiken, zorg dus voor een niet te strakke lange broek die mee rekt. Kaplaarzen met een klein hakje of hoge, dichte schoenen met niet teveel profiel zijn aan te raden als je geen rijschoenen of rijlaarzen hebt. Een veiligheidscap is verplicht en kun je aan de bar huren voor € 1 voor de eerste lessen. 
 • De eerste les is gratis. 
 • Er kan bij ons gepind worden. 
   
 • Neem na de les gezellig een drankje aan de bar met de mensen uit jouw les. Paardrijden is een gezellige sport en een leuke manier om verschillende mensen te ontmoeten die allemaal het paard als gemene deler hebben. 
 • Heb je vragen, stel die dan gerust! Er is altijd iemand op stal en aan de bar. Bovendien kun je de instructie ook altijd je vragen stellen. Gewoon doen want iedereen is zo begonnen, niks raars aan. 

Veel plezier!! 

Lessen

Manege Hillegersberg geeft paard- en ponyrijlessen aan beginnende en gevorderde ruiters. Alle lessen worden gegeven door gediplomeerde instructeurs en instructrices. Heb je nog nooit echt les gehad, dan is het verstandig te beginnen met een privéles. Op die manier heb je een half uur alle aandacht van de instructeur en begin je lekker veilig aan de longeerlijn. Maar er zijn ook speciale stap-/draflessen voor beginnende ruiters, zowel voor kinderen als voor volwassen. 

De lessen worden verdeeld in beginners, halfgevorderd en gevorderd. De instructie bepaalt uiteindelijk in welke les een ruiter thuishoort. Er zijn ook springlessen en carrousellessen. 
Naast de groepslessen is er ook de mogelijkheid om van verschillende instructeurs privéles te krijgen, om de puntjes op de i te zetten. Je kunt niet alleen les krijgen in het rijden, maar ook in het leren longeren, met zowel één als twee longeerlijnen.
 
De manege ligt midden in het Bergse Bos en biedt dus mogelijkheden voor buitenritten. In het zomerseizoen gaan de lessen regelmatig naar het bos voor een buitenrit en er worden ook op regelmatige basis aparte buitenritten georganiseerd, bijvoorbeeld een 3-uurs rit naar Bleiswijk. 

Welke lessen kun je volgen op de manege? 

 • Stap-/drafles van een half uur voor jeugdige beginners. 
 • Lessen van een uur voor beginners, halfgevorderde en gevorderde ruiters. 
 • Privélessen 
 • Carrouselles 
 • Springles 
 • Buitenritten 

Stap/draflessen voor de jeugd 
Wij organiseren speciale lessen voor jonge beginnende ruiters. Deze lessen duren een half uur en zijn op woensdagmiddag. In deze lessen worden de ruiters op een rustige manier vertrouwd gemaakt met de pony en de beginselen van het rijden. Wanneer de ruiters voldoende ervaring hebben, gaan ze verder naar een beginnersles van een uur.    

Lessen voor beginners, halfgevorderde en gevorderde ruiters 
Deze lessen van een uur worden dagelijks gegeven. De ponylessen zijn 's middags en de lessen voor volwassenen zijn 's avonds. In het weekend zijn de lessen 's ochtends. Van de ruiters wordt verwacht dat ze zelf hun paard of pony poetsen en opzadelen. Ook na de les zijn ze verantwoordelijk voor de verzorging van het paard en het opruimen van de spullen. Hiermee proberen wij de ruiters de juiste omgang met paarden en pony’s bij te brengen. En natuurlijk worden ze hierbij geholpen door de medewerkers op stal, zeker in het begin. 

Hieronder lees je de informatiebrief die de jeugdruiters meekrijgen als ze gaan rijden in een beginnersles van een uur:

Informatiebrief: Beginnerslessen voor ponyruiters 
Hoera, ik mag naar de beginnersles! Na de stap-draflessen van een half uur, gaan de ruiters over naar een beginnersles van een uur. Nu begint het echte rijden pas echt! 

Wat gaan we dit eerste jaar leren in de beginnersles? 

 • Op- en afzadelen. Dit ga je nu zelf leren. Tot nu toe werd de pony opgezadeld voor je of liep al in de les ervoor. Dit wordt allemaal een beetje anders nu. Als beginnende ruiter ga je nu zelf leren opzadelen, met een beetje hulp van ons natuurlijk. Dat betekent dat je op tijd op de manege aanwezig moet zijn om je pony te poetsen en op te zadelen. Ook dit hoort bij het rijden en op deze manier krijg je een band met je pony en leert hij jou een beetje kennen en jij de pony. Want jullie zijn toch gaan ponyrijden omdat je de ponies zo leuk vind? 
 • Op- en afstijgen. Goed op- en afstijgen zonder hulp van anderen, moet je leren. Dus dat gaan we oefenen. 
 • Galopperen, eerst met wat hulp en daarna helemaal alleen! 
 • We gaan jullie voorbereiden om een wedstrijd te rijden, te beginnen met een F1 proef. De F1 is een proef zonder galop, haal je 210 punten dan heb je een PP(promotiepunt) en mag je naar de F2. De F2 is een diplomaproef met een heus theorie-examen. 
 • Dus ook op theoriegebied wordt jullie het één en ander geleerd. Bijvoorbeeld: hoe heten de onderdelen van het hoofdstel en het zadel? En hoe moet je een gebroken lijn rijden, enzovoort. 
 • In dit eerste jaar krijgen jullie een diplomamiddag op zaterdag. Hierin vertellen we alles wat je moet weten om te slagen voor je theoriediploma van de F2. En moet je laten zien wat je tot nu toe allemaal in de les hebt geleerd. Dan krijg je een diploma en een aantekening in je ruiterpaspoort, geslaagd! Kun je een keertje echt niet, dan mag je het inhalen op de inhaalmiddag. Je moet alle vier aantekeningen hebben wil je verder kunnen in het 2e jaar van de beginnersles! 
 • Wedstrijdrijden, als afsluiting van dit eerste jaar gaan jullie een echte F1 proef rijden voor een jury. Het wedstrijdtenue is een rood manege T-shirt of sweater, witte handschoenen, rijbroek, cap en rijlaarzen. 

Er valt nog een heleboel te leren zoals je ziet! Maar je wordt echt niet zomaar in het diepe gegooid hoor! Er zijn altijd mensen op stal die je willen helpen als je erom vraagt, dus vraag het gerust als je iets wil weten of als er iets niet lukt. Ook kun je het vragen aan de instructie, want zo hebben we het allemaal moeten leren! Veel plezier!

Na dit eerste beginnersjaar en de eerste wedstrijd, hebben wij de ruiters een goede basis gegeven om zich verder te kunnen ontwikkelen. Deze hele groep beginnende ruiters is na dit eerste jaar een stapje verder gekomen in hun ruiteropleiding. In het tweede jaar, na de zomervakantie zullen er misschien dingen veranderen. Sommige ruiters zullen van les moeten veranderen vanwege schoolroosters, andere hobby’s enzovoort. Dus kan de samenstelling van de les veranderen en er kunnen nieuwe ruiters bijkomen. Het liefst houden wij een groep bij elkaar, maar de ervaring leert dat dit niet altijd mogelijk is. 

In dit tweede beginnersjaar werken de ruiters vooral aan hun eigen houding en zit. Het is bovendien belangrijk dat ze zoveel mogelijk verschillende pony’s leren rijden. Paardrijden leer je alleen maar door veel te oefenen, op verschillende pony’s en onder goede begeleiding. Rijd je een keer per week (min de keren dat je niet kunt door ziekte en vakantie), oefen je nog maar hooguit tussen de veertig en vijftig uur per jaar! Rijd je twee keer per week, dan gaat ook het twee keer zo snel! 

Half-gevorderde en gevorderde lessen 
Deze lessen van een uur zijn zowel door de week als in het weekend. In deze lessen wordt er van de ruiters verwacht dat ze zelf hun paard of pony poetsen, opzadelen en naverzorgen. In deze lessen gaan we verder met de houding en de zit van de ruiter. Want zit een ruiter goed te paard, dan kunnen ze de hulpen ook goed geven en zal het paard goed luisteren. Vandaar dat wij heel erg letten op de ruiter en in de eerste instantie minder op het paard. 

Alle lessen zijn erop gebaseerd de ruiter eerst te leren in balans te zitten, dus zonder het paard te hinderen. We leren ze dat bijvoorbeeld door middel van spelletjes, zonder beugels rijden, gymnastiek te paard en het rijden van de FNRS proeven. 

Zijn de ruiters zover dat ze, zonder zich vast te houden aan de mond van het paard, in evenwicht kunnen blijven zitten, gaan ze verder. Nu is het belangrijk dat de ruiters leren een constante verbinding te maken met de mond van het paard. Dus het paard te volgen met beide handen in alle bewegingen die het maakt, zonder het contact te verliezen. Een hele kunst! Om dit goed te leren, zal de ruiter veel verschillende paarden moeten rijden, want van elk paard leer je wat anders. 

In de gevorderde lessen gaan we nog een stukje verder. Hierin gaan we oefenen het paard te laten ontspannen en nageven in nek- en kaakgewricht. Hierbij brengt het paard zijn hoofd naar beneden en komt de hals in een mooi boogje. Want zeg nou eerlijk, zo wil toch iedereen leren rijden! 

Bedenk wel dat je hier niet zomaar komt, maar door vallen (niet letterlijk!) en opstaan en met de nodige zweetdruppeltjes en tranen… maar de aanhouder wint, ook in de paardensport!

Privélessen 
Een privéles, het woord zegt het al, is helemaal voor jou alleen. Je hebt de instructeur helemaal voor jezelf, dus een half uur iedere minuut zijn of haar aandacht. Zo leer je natuurlijk heel veel, want je wordt bijna iedere minuut begeleid. Vaak kom je zo over een dood punt heen en kun je in de gewone lessen ook weer verder met wat je geleerd hebt in de privéles.

Een privéles duurt een half uur, dat is vaak lang genoeg want het is erg intensief.
Je kunt les krijgen in een heleboel dingen; dressuur, springen, wedstrijdrijden, longeren enzovoort.

Privélessen worden zowel overdag als ‘s avonds gegeven en door alle instructeurs. De afspraak wordt via de bar of de instructeur zelf gemaakt. Wanneer je het opgeeft aan de bar, word je door de instructie teruggebeld.

Carrouselles
Carrouselrijden is een van de specialiteiten van onze manege. Onze carrouselgroepen rijden wedstrijden op het allerhoogste niveau. In de afgelopen jaren zijn we regelmatig Nederlands Kampioen met onze ponygroep én onze paardengroep geworden!

Carrouselrijden doe je in teamverband, met 16 ruiters tegelijk en op muziek. De figuren die je rijdt zijn steeds weer verschillend en dat maakt het ook heel leuk om naar te kijken.
 
Wil jij ook in een carrouselgroep rijden? Dan is lees je hieronder de informatiebrief:
 
Informatiebrief: Carrouselrijden op Manege Hillergersberg 
Carrouselrijden, een twaalf- of zestiental ruiters die zelfgemaakte figuren rijden op muziek.
Carrouselrijden doe je in teamverband, niet alleen met je paard maar ook met andere ruiters en de commandant, een echte teamsport dus.
 
Onze manege heeft al vele jaren carrouselgroepen, een ponygroep "Kids Manege Hillegersberg" en een paardengroep, de "Vrijdagavond Carrouselgroep Manege Hillegersberg". Vanaf 2008 hebben we een nieuwe ponygroep, de "Kids Junior Manege Hillegersberg". In 2013 waren zowel de "Kids"als de "Vrijdagavond carrousel" allebei Nederlands Kampioen!
Dat wordt je niet zomaar, zoals bij alle teamsporten gelden er ook bij carrouselrijden bepaalde regels.
 
Regels carrouselrijden:
 • Vanaf oktober t/m mei moet de groep iedere week zoveel mogelijk compleet zijn. Daarom worden er ook reserveruiters gevraagd die invallen op het moment dat er iemand uitvalt, zodat de groep steeds uit een vast aantal ruiters bestaat. Dit betekent dat de vaste carrouselruiters iedere week hun les laten afschrijven op de kaart, ook als een invaller rijdt (dus ook in de vakanties). De reserveruiter betaalt alleen de € 75 bijdrage.
 • De Nederlands Kampioenschappen worden in de maanden mei en juni verreden. Er wordt gevraagd rekening te houden met het plannen van vakanties, zodat iedereen zoveel mogelijk aanwezig is.
 • Iedere carrouselruiter is verplicht buiten de carrouselles, ook een dressuurles per week te volgen, dit om het rijniveau op peil te houden.
 • Het paard of de pony waar je op rijdt wordt in overleg met de commandant bepaald en staat niet vast voor de hele periode.
 • Gaat de groep aan wedstrijden deelnemen, dan wordt er aan iedere ruiter een bedrag gevraagd van € 75 om mee te delen in de kosten (vervoer paarden, inschrijfgeld, dezelfde dekjes enzovoort.)
 • Iedereen is zelf verantwoordelijk voor een geldig Ruiterpaspoort dat je op de wedstrijddag mee moet nemen, maar ook een witte rijbroek, goed rijjasje met rode voering en fluwelen kraag en een goede Harry’s Horse Cap.
 • Iedere ruiter is onderdeel van een team en moet zich ook als zodanig gedragen, teamspirit!

Springles
Manege Hillegersberg heeft niet veel echte springlessen. Springen is wel iets wat in alle lessen geoefend wordt van tijd tot tijd. Het houden van balans boven een sprongetje of wanneer je over balken draaft, is iets wat iedere ruiter op een bepaald niveau moet leren. Want ook tijdens een buitenrit kan het gebeuren dat je over iets heen moet en dan is het belangrijk dat je dat geleerd hebt. De ruiters die in de springles willen, kunnen dit aangeven aan de bar.
  
Buitenritten
Buitenrijden is iets wat hier geweldig kan! Het lage Bergse Bos leent zich perfect voor zowel korte als hele lange ritten. Met de lessen gaan we dan ook regelmatig naar buiten, zeker in de zomer. Ook organiseren we regelmatig grote buitenritten voor onze eigen ruiters, zoals een picknickrit op 2e Pinksterdag en de dauwtraprit op Hemelvaartdag, heel vroeg.
 
Alles bij elkaar een heleboel lessen waarin we ruiters veel kunnen leren.
Maar vooral lessen waarin we ruiters leren hoe bijzonder een paard is en hoeveel plezier je kunt beleven met goed leren paardrijden.

Lease paard of pony

Wanneer je al een tijdje op de manege rijdt en je wilt wat meer, dan kun je gaan leasen. De bedoeling van het leasen is om de band tussen ruiter en dier te vergroten. Het kan je ook helpen je rijcarrière op een hoger niveau te krijgen, je rijdt nu immers steeds hetzelfde paard. 

Zo kun je min of meer verder gaan waar je de vorige les bent gebleven ook omdat je drie per week gaat rijden. Ook kunnen mensen die aan een eigen paard of pony denken alvast een beetje wennen aan sommige verplichtingen die een eigen paard met zich meebrengt. 

Als je eenmaal een eigen paard of pony hebt kun je niet zomaar zeggen dat je vandaag geen zin hebt om te rijden of dat je de stalling deze maand niet kan betalen. 

Leasen is dus een mooie manier om te kijken of de aanschaf van een eigen paard of pony wel verstandig is, het is tenslotte geen paar schoenen dat je koopt! 

Spelregels

 • ​Je rijdt 3x per week in vaste lessen 
 • Je mag vrijrijden in overleg met de instructie 
 • Je hebt voorrang bij evenementen zoals buitenritten en wedstrijden 
 • Wanneer je vaker rijdt mag dat op een lager tarief (bijrijderstarief) 
 • De manege kan de pony/paard naar eigen inzicht gebruiken in de lessen 
 • De manege blijft eigenaar van de pony of het paard en heeft altijd het recht het leasecontract te beëindigen 
 • Wanneer de pony of het paard ziek wordt heb je de mogelijkheid op een ander paard te rijden in die periode 
 • Alle onkosten zoals smid, veearts, harnachement enzovoort zijn voor rekening van de manege 
 • Ga je met vakantie dan kun je de gemiste lessen inhalen 
 • De betaling van de lease moet altijd in de 1e week van de nieuwe maand gebeuren 
 • Er wordt een contract gemaakt voor een half jaar en stilzwijgend verlengd. Wil je de lease stopzetten dan moet dit een maand van tevoren schriftelijk bij de bedrijfsleiding gebeuren. 

Lijkt dit je leuk, meld je dan bij de instructie of achter de bar! 

Weekpaard & -pony

Je kunt gedurende het hele jaar bij ons een weekpaard of -pony huren behalve gedurende de ponykamp weken. Dan hebben onze paarden en pony’s het even te druk. De bedoeling van een weekpaard of -pony is dat je gedurende 6 aaneengesloten dagen op hetzelfde paard/pony kan rijden en hem een beetje als eigen paard/pony kunt beschouwen. 

Spelregels: 

 • Je kiest een vaste pony of paard uit die je als weekpony of -paard wilt
 • In die week mag je op zes aaneengesloten dagen rijden in de les 
 • Je mag ook vrijrijden maar alleen in overleg met de instructie 
 • Je mag ook extra dingen doen met de pony zoals benen afspuiten en laten grazen enzovoort maar ook weer alleen in overleg met de instructie 
 • Binnen deze week vallen ook je eigen lessen
 • Kun je in die week toch een keer niet rijden, dan kan dat worden ingehaald in de aansluitende week, maar niet op je eigen lestijd. Je moet dit zien als een keer extra rijden. 
 • De manege kan de pony of het paard naar eigen inzicht gebruiken in de lessen 
 • Je betaalt een vast bedrag voor deze week. 

Lijkt dit je leuk, meld je dan bij iemand van de instructie of achter de bar! 

Favorietkaart

Wanneer ruiters een tijdje op de manege rijden hebben ze bijna allemaal wel een favoriete pony of paard waar ze graag iedere week op zouden willen rijden, als dat zou kunnen. Dat is mogelijk met een Favorietkaart. 

Wil jij een abonnement lang op jouw lievelingspony/paard rijden, kun je een Favorietkaart aanvragen bij de instructie. Deze kaart is wat duurder dan het gewone abonnement en moet ook gewoon binnen drie maanden worden opgereden. Je hebt dan wel de afspraak dat je altijd op jouw favoriet rijdt! 

Van les veranderen

Sommige ruiters zullen van les moeten veranderen vanwege schoolroosters, hobby’s of andere redenen. De samenstelling van de les kan dus veranderen zodat er nieuwe ruiters bij kunnen komen. Het liefst houden wij een groep bij elkaar, maar de ervaring leert dat dit bijna onmogelijk is. Vaak moet de paardrijles wijken omdat andere hobby’s van kinderen vaste trainingstijden hebben of alleen op bepaalde dagen worden gegeven. Wij willen zoveel mogelijk de kinderen de gelegenheid geven te leren paardrijden op onze manege en wij proberen alle lessen zo goed mogelijk in te delen naar leeftijd en ervaring.

Voor ons geeft de ruiter de doorslag, want iedere ruiter is anders. De één leert beter als hij de beste van de groep is, terwijl de andere juist beter af is in een groep waar ze al iets verder zijn. Soms raadt de instructie aan van les te veranderen. Dit gaat altijd in overleg. 
Wij hebben Franny als aanspreekpunt bij het veranderen van les. Alle leszaken gaan via haar.

Heb je een vraag over je les of wil je van les veranderen, dan kun je maandag t/m vrijdag tussen 12 en 13 uur bellen met de mangege. Dan krjig je iemand aan de telefoon die meestal je vraag direct kan beantwoorden.